Onderzoek eindexamen en studiekeuze

Doe je eindexamen Havo of Vwo, dan moet je vóór 1 mei ingeschreven staan bij een Hbo- of universitaire opleiding. Je kunt daarna nog wel wisselen. Stel dat je uitgeloot wordt bij je eerste keus, of dat je toch twijfelt. Stel dat je geen positief advies krijgt bij de Studiekeuzecheck. Wat dan? De loopbaanadviseurs van Aob Compaz kunnen je daarbij helpen! Juist het praten over je keuze met een loopbaanadviseur die jouw achtergrond niet kent, met behulp van de online tests die je hebt gemaakt, kan je nieuwe ideeën geven of je juist bevestigen en je onzekerheid wegnemen. De uitkomsten kun je, als je wilt, meenemen naar het intakegesprek voor je Studiekeuzecheck. Bel ons: 088 270 1230.

 

Saskia zit in het laatste jaar van het Vwo, nadat ze ook de Havo al afgerond heeft. Omdat ze geen keuze kon maken, is ze het Vwo gaan doen. Ze volgt het profiel Economie en Maatschappij. Ze is al naar studies als rechten, psychologie, sociologie gaan kijken. Maar ze komt er niet goed uit. Saskia is geïnteresseerd in geschiedenis en politiek en heeft ook veel interesse voor leidinggevende taken en het bedrijfsleven. Op eerder gemaakte interessetests scoort ze altijd hoog op enerzijds de schalen sociaal en taal en cultuur, en anderzijds op commerciële economie en recht en bestuur. Ze wil graag hulp van een loopbaanadviseur.

Via de online tests en persoonlijkheidsvragenlijst komen de contactkwaliteiten van Saskia sterk naar voren. Ze is extravert, presenteert zich makkelijk, en laat eerder een zakelijk-dienstverlenende houding zien dan een hulpvaardige, sociaal-begeleidende inslag. Ze is resultaatgericht en concreet, zo bleek ook uit het gesprek. In gesprek met de adviseur kwam Saskia op studies uit als European studies, communicatiewetenschappen en bestuurskunde. Omdat ze een doener is, gaat ze ook de Hbo-varianten bekijken. Voor Saskia nieuwe ingangen, uitgediepte bevestigingen en concrete handvatten om de juiste keuze te maken. Ze heeft zichzelf beter leren kennen, en weet nu hoe ze haar schoolloopbaan wil gaan vervolgen.